MODERENE VILLABOUW

Nieuwbouw en renovaties

Door - admin

Zonnepanelen hebben zowel voor- als nadelen

Zonnepanelen hebben, net zoals andere groene energiebronnen, zowel voor- als nadelen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Ze maken dan een milieuvriendelijke keuze. Bovendien leveren de zonnepanelen ook een behoorlijk financieel voordeel op. Gelukkig wegen de nadelen van zonnepanelen niet op tegen de voordelen. Toch is het belangrijk om te weten wat de nadelen van zonnepanelen zijn. Overstappen energieleverancier kan je helpen kiezen voor een nieuwe leverancier die zonnepanelen kan aanbieden.

De voordelen van zonnepanelen

  • Het grootse voordeel van zonnepanelen is zojuist al genoemd. Je kunt dankzij de zonnepanelen veel geld besparen. Door de energie van de zon wordt je energierekening beduidend lager. Daarom worden zonnepanelen al binnen 10 jaar terugverdiend. Je hebt dan, gelet op de gemiddelde levensduur van zonnepanelen van 25 jaar, dan nog 15 jaar gratis energie.
  • Met de zonnepanelen op het dak van je huis wordt je huis meer waard. Bij verkoop van het huis is er sprake van zowel een beter energielabel als van lagere maandlasten. Natuurlijk spreekt dat kopers aan. Waarschijnlijk wordt het dus makkelijker om je woning te verkopen.
  • De door de zonnepanelen opgewekte energie die je zelf niet nodig hebt wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Van je energieleverancier ontvang je hiervoor een vergoeding. Je profiteert zo ook van de door je zonnepanelen opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt.
  • Woningeigenaren die kiezen voor zonnepanelen op hun dak krijgen vaak subsidie. Ook het geld krijgen voor het installeren van zonnepanelen is natuurlijk een voordeel.
  • Uiteraard is ook niet onbelangrijk dat de met je zonnepanelen opgewekte stroom groene stroom is. Zonne-energie is een duurzame vorm van energie die natuurlijk goed is voor het milieu.

De nadelen van zonnepanelen

  • Het laten installeren van zonnepanelen kost best een behoorlijk bedrag. Toch is het installeren van zonnepanelen zeker het overwegen waard, want zonnepanelen verdienen zichzelf terug. De investering in zonnepanelen is eenmalig, terwijl je wel iedere maand lagere energiekosten hebt.
  • Niet iedereen vindt de duidelijk zichtbare zonnepanelen op het dak een fraai gezicht. De moderne zonnepanelen kunnen echter zeker iets toevoegen aan je woning.
  • Gebruik je meer dan 3 zonnepanelen? Hoogstwaarschijnlijk moet dan de meterkast worden aangepast. Tegenover dit kleine nadeel staan gelukkig veel voordelen.
  • De op het dak van je woning ge├»nstalleerde zonnepanelen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Zonnepanelen moeten worden schoongemaakt als ze vuil zijn of als er veel bladeren op liggen.

Vergelijk energie als je denkt dat je bovenstaande punten interessant vindt.