MODERENE VILLABOUW

Nieuwbouw en renovaties

Door - admin

Professional of doe het zelver?

egaline kopen

Professional of doe het zelver? Geen enkel klus te groot voor Egaline Online

Ben jij voornemens om een nieuwe vloer te laten leggen of wil je dit zelf doen? Dan is de eerste stap natuurlijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer egaal is. Is dit niet het geval, dan zal je hier in de toekomst last van blijven houden, met het risico dat de vloer zelf op bepaalde plekken bol kan komen te staan. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om je vloer eerst te egaliseren. Dit doe je door gebruik te maken van egaline. Dit is een toplaag die over je huidige vloer wordt aangebracht, waardoor (kleine) oneffenheden teniet worden gedaan. Uiteraard is het niet de bedoeling om egaline over je laminaat of houten vloer te doen, maar over je ruwe betonvloer die hieronder zit. Om je een idee te geven waarom het egaliseren van je vloer zo belangrijk is, hebben we een aantal reden voor je op een rijtje gezet.

De risico’s als je je vloer niet egaliseert

Voordat we verder gaan met de voordelen en ook het belang van het egaliseren van je vloer, is het goed eerst te benoemen welke risico’s er zijn wanneer je ervoor kiest dit niet te doen. Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vetvrij is. Is dit niet het geval, dan loop je het risico dat de lijm niet goed hecht, waardoor ook de vloer kan gaan ‘zweven’. Daarnaast is het risico bij een niet egale vloer ook dat je oneffenheden gaat zien in de uiteindelijke vloer. Vooral wanneer je kiest voor PVC of laminaat, dan is de kans erg groot.

Het aanbrengen van de egaline

Op het moment dat je je vloer zelf wilt gaan leggen, is het zaak eerst een laag egaline aan te brengen. De juiste egaline kopen is dan de eerste stap in dit proces, alvorens je verder kunt met de vervolgstappen. Het aanbrengen van de egaline is vaak in een vrij korte tijd gedaan. Wel dien je er rekening mee te houden dat het geheel moet uitharden, wat vaak toch al zeker 24 tot 48 uur kan duren. Dit is mede afhankelijk van de dikte van de laag egaline wat is aangebracht. Heeft je vloer ontzettend veel oneffenheden, dan zal de laag logischerwijs dikker zijn, wat ook inhoudt dat je wat langer moet wachten voordat het droog is. Meestal geldt een droogperiode van 10 tot 12 uur voor iedere millimeter egaline wat is aangebracht.

Wat zijn de kosten van het egaliseren van je vloer?

Egaliseren in in tegenstelling tot de uiteindelijke vloer relatief goedkoop. Op het moment dat je het zelf doet, moet je er wel rekening mee houden dat er flink wat tijd in kan gaan zitten. Wat je ziet, is dat de kosten van het egaliseren bij het kopen van een vloer vaak zitten inbegrepen. Deze kosten worden er daarom dus ook nooit volledig afgehaald op het moment dat je het zelf doet. Sterker nog, de meeste bedrijven hebben liever niet dat je dit zelf doet. Mocht er dan iets niet goed gaan, dan krijgen zij het meestal op de kop. Als we dan toch kijken naar de prijs per m2, dan moet je al snel rekening houden met zo’n 5 tot 6 euro per vierkante meter.